6.1.2015

Olisinpa valmistunut Siwan kassalle

''Ahkera, reipas ja tunnollinen.'' Ai sinäkin?

Turkuun muuttaminen, työpaikan saaminen ja välivuoden viettäminen töitä tehden. Se oli minun suunnitelmani lukion jälkeiselle ajalle.  Elämässä ei kuitenkaan kaikki mene aina suunnitelmien mukaan. En olisi koskaan uskonut, että työpaikan saaminen voi olla näin vaikeaa. Viiden kuukauden työttömyyden jälkeen, noin 100 hakemusta lähettäneenä, kymmeniin paikkoihin soittaneena ja kaksi työnhakua edistävää kurssia vapaaehtoisesti käyneenä voin vaan todeta: olisinpa valmistunut lukiosta sinne Siwan kuuluisalle kassalle.



 Työstressi. Hoitamattomat tehtävät, pitkät työpäivät, lähestyvä deadline ja inhottavat työkaverit. Kova työnteko ja hektinen ilmapiiri voivat saada stressilevelit kohoamaan pilviin ja mielen masentumaan. Pahimmassa tapauksessa itsensä voi ajaa jopa työuupumukseen asti. Minulla ei ole työstressiä. Minulla ei ole myöskään työuupumusta. Minulla on helvetillinen työttömyysuupumus.

19-vuotias työtön ei biletä keskiviikot, perjantait ja lauantait. Hän ei nauti siitä, että saa joka päivä herätä vaikka kolmelta päivällä ja ainoana aktiviteettina katsoa Netflixiä yömyöhään asti. Hän ei tee niitä asioita, joista sinä haaveilet lomalla tekeväsi. Hän etsii töitä. Elämäni vaikein, stressaavin ja puuduttavin työ on ehdottomasti ollut täysipäiväinen työnhakeminen. Työttömänä oleminen tuntuu siltä, että et ole samalla viivalla kuin muut. Et kuulu mihinkään ryhmään, etkä ole millään tavalla hyödyllinen yhteiskunnalle. Päivät kuluvat parhaimmassa tapauksessa työkkärin järjestämillä kursseilla ja huonoimmassa tapauksessa sängyn pohjalla, kun syitä nousta ylös on se pyöreät 0.



Erityisen vaikeaa minun kohdallani on ollut se, että olen riippuvainen muista. Maksan vuokrani ja ruokani tuilla, enkä itse töitä tekemällä. Tuntuu väärältä saada rahaa siitä, että on työtön. Tuntuu väärältä, että minä saan enemmän rahaa Netflixin katselusta ja mol.fi:n selaamisesta, kuin esimerkiksi joka päivä työelämää lähestyvät opiskelijat. Mielestäni on kuitenkin upeaa, että Suomessa pystyy elättämään itsensä vaikeinakin aikoina. Vaikka kotona kaivaisi vain nenäänsä, tilille tupsahtaa sen verran rahaa, että pärjääminen on taattu. En silti ymmärrä, kuinka joku haluaa vapaaehtoisesti olla työtön. Miten kenenkään ihmisen ylpeys voi kestää sitä, että jättäytyy tahallaan pois työelämästä yhteiskunnan elätettäväksi? Kuinka hullu täytyy olla, että valitsee kotona olemisen työnteon sijasta? Työttömän ''loma'' muuttuu ahdistavaksi arjeksi, josta ei edes viikonloppuisin pääse pakoon.

Siwan kassalla on hienoja tyyppejä. He ovat niitä, jotka ovat onnistuneet näinä vaikeinakin aikoina saamaan itselleen työpaikan ja näin siis pystyvät itse elättämään itsensä ilman muiden avustusta. He ovat niitä, jotka valittiin haastatteluun mahdollisesti monen sadan hakijan joukosta. He ovat niitä, jotka vakuuttivat työnantajalle olevansa hyviä tyyppejä. Paljon parempia kuin ne, jotka ovat vain ''ahkeria, reippaita ja tunnollisia''. He ovat niitä, jotka saivat jalkansa oven väliin ja kerryttävät kullanarvoista työkokemusta päivittäin. He ovat oikeastaan todella onnekkaita.



Seuraavan kerran kun heität hyvän läpän siitä, kuinka lukiosta valmistuu Siwan kassalle, niin muista tämä: Siwan kassa on nykypäivänä ihan yhtä hyvä kuin mikä tahansa muukin työpaikka. Siwan kassalle ei pääse kuka tahansa. Sinne minä olen jo 5 kuukauden ajan yrittänyt päästä taskussani E:n paperit ja motivoitunut asenne. Työttömyysprosentti ei valehtele, Siwan kassallekin on tunkua. Älä siis aliarvioi työtä ja sen merkitystä elämään. Muutama kymmenen vuotta sitten riitti, että oli hyvä tyyppi. Nykyään hyvillä papereilla tai vuosien työkokemuksellakaan ei voi luvata työllistymistä. Ole kiitollinen, jos herätyskellosi soi joka aamu klo 6:00, joudut oikein raahautumaan työpaikallesi ja saat kokea sitä pelättyä työstressiä. Kaikki eivät saa.



-----



Tuli sellanen fiilis, että haluan kirjoittaa tänne blogiin nyt kolmannenkin tälläisen vähän henkilökohtaisemman postauksen ja tällä kertaa aiheena työttömyys. Viimeksi kun kirjoitin aiheesta niin kommenttiboksi suorastaan räjähti ja sain tosi tosi paljon vertaistukea ja tuli heti paljon parempi olo. Tänään ja eilen on ollut vähän mieli maassa tästä työttömyydestä, mutta onneksi kevät on tuloillaan. Kurssilla oon edelleen ja pian pitäis aloittaa mahdollisesti työharjoittelu, mikäli löydän sopivan paikan :) Onneksi pian on kevät ja pääsykokeet ja kaikkea! Sitten voin todeta, että välivuodesta selvittiin ja että tulevia haasteita kohti mennään vahvempana kuin koskaan! Tsemppiä muille samassa tilanteessa oleville, ei oo helppoo mut kaikesta oppii ja hyviä asioita osaa arvostaa enemmän kun on hetken kulkenut sumussa :)

77 kommenttia:

  1. Vau mikä postaus! Tällaisia syvällisempiä olis mahtavaa lukea ehdottomasti useamminkin, jos sulla vaan on intoa näiden kirjotteluun :) kirjotat tosi hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon<3 :))! Ennen näitä postauksia viimeisin kosketus ns oikeeseen kirjoittamiseen oli äidinkielen esseen yo-kokeessa keväällä :D Kirjoitan varmasti useamminkin, kunhan tulee vaan sopivia aiheita kohdalle :>!

      Poista
  2. Anonyymi19.48

    Kiva lukea välillä blogimaailmassa tämmösiä ajatuksia herättäviä postauksia. Joka päivä pitäis osata olla kiitollinen siitä mitä on, mutta niin usein ne tuntuu unohtuvan. Paljon tsemppiä sulle työnhakuun! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nää eroaa hieman siitä perus ''tässä mun päivänasu'' -tyylisistä postauksista :D Itse siis tykkään ehdottomasti sellaisesta pintaraapasu hömpästä, mutta välillä on kiva lukea ja kirjoittaa kunnon syvällisiä pohdintapostauksia!

      Niin ja ihan oikeassa olet! Mullakin on elämässä kaikki paremmin kuin hyvin (jos työttömyyttä ja hiukan hämärän peitossa olevaa koulupaikkaa ei lasketa), mutta niin usein se tuppaa unohtumaan. Pitäis keskittyä vaan niihin hyviin puoliin huonojen sijasta :)

      Kiitos paljon! :>

      Poista
  3. Mä niin oon samassa tilanteessa sun kanssa! Tosin oon vielä lukiossa mutta abina eli opinnot päättyvät pian. Oon hakenu satoihin paikkoihin valehtelematta mutta yksi vain yksi haastattelupyyntö tullut... niin turhauttavaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, tiedän tunteen :(! Ite oon käynyt kolmessa haastattelussa (puhelinmyynti x2 ja yksi kosmetiikkakauppa), mutta kaikki olivat sellaisia paikkoja, missä vaihtoehdot ovat joko a) ei palkkaa lainkaan + potkut kaupan päälle tai b) tienaat hemmetin hyvin, mutta vaan noin 1% ihmisistä on hyviä pakkomyynnissä (minä en ole).

      Paljon tsemppiä, toivottavasti löytyy paikka! :)

      Poista
  4. Siis nyt veit sanat suusta. Kaikki toi sun kirjoitus kuulostaa niin tutulta :D Itekkin nyt ollu nelisen kuukautta työttömänä ja että mua ahdistaa! En ymmärrä miten oon aikaisemmin pystynyt olemaan yli vuoden työttömänä! Toivon vaan ettei nyt tarvis olla niin kauan:( Ja oikeesti työnhaku on rankkaa hommaa ja varsinki ne ainaiset torjunnat..Ne alkaa jo kyllästyttään. Mä kyllä herään joka aamu kuudelta, meen salille, syön aamupalan ja sen jälkeen masistelen sitä että ei oo töitä. Monesti sitä töissä ollessa ajatteli että oispa ihana vaan chillailla kotona ja löhötä. Mutta nyt ihan oikeesti on oppinu arvostamaan sitä töissäoloa, aikaisia aamuja ja rahaa varsinki.. Tosi hyvää tekstiä sulta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamalinta on nimenomaan se, että jatkuvasti joutuu kuuntelemaan kieltäviä vastauksia ja torjuntoja. Itsetunto laskee huimasti ja pian rupee itsekin uskomaan siihen, että on paljon huonompi kuin muut eikä kelpaa mihinkään työhön :(

      Hienoo kuitenkin et sulla on ees jotain arkirutiineja et heräät aamulla ja teet jotain järkevääkin :) Mullakin on onneksi se kurssi nyt, mikä on kestänyt jo yli kuukauden ajan. Kotona sitä vain homehtui ja tappo aikaa tekemällä kaikkea turhaa.

      Mäkin mansikanmyyjänä kirosin sen työpaikan alimpaan maan rakoon, mutta jos nyt saisin työpaikan niin olisin maailman onnellisin :D! Työttömyys kyllä muuttaa perspektiiviä eli jotain hyötyäkin tästä on :)

      Kiitos kommentista ja tsemppiä sulle <3!! Et oo ainut kuka on tässä tilanteessa eli vertaistukea löytyy<3

      Poista
    2. Joo alkaa tulemaan jo korvista sähköpostit jossa lukee "kiitos hakemuksesta, mutta valitettavasti valinta ei osunut sinuun..." :( Mutta jospa se tästä meillekki aurinko paistais risukasaan joskus :D Tsemppiä töiden ettimiseen<3

      Poista
    3. Ja noi ''kiitos hakemuksesta…'' -kommentitkin on aika harvassa, yleensä ei tuu mitään vastausta ainakaan mulle :/ Kyllä se aurinko alkaa vielä paistamaan ;)! Kevät tulee ja koskaan ei tiedä mitä tapahtuu<3!

      Poista
  5. Todella hyvä postaus! Sisukkaasti vaan yrittää erottua muista hakijoista ja keksii vaikka reippautta ja tunnollisuutta kuvaaviks adjektiiveiks jotain uutta. Työnantajat on nykyään nirsoja ja vaativia - varsinkin kun hakijoita on entistä enemmän kokoajan. Kyllä niitä töitä varmasti saa lopulta mutta niiden saaminen on vaan todella kivikkoista. "Nauti" tuosta työttömyydestä parhaasi mukaan ja koita saada siitä ilo irti. Töitä kerkee tekemään monta kymmentä vuotta myöhemminkin vaikka nyt sun ikäisenä tuntuu, että töihin ei pääse kiinni. Kyllä pääset!

    Tsemppiä vaan työnhakuun. :) Älä uuvuta itteesi koska sillon et anna parastas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)! Kaikkea on yritetty, ja oon mielestäni lähettänyt ihan hyviä ja erilaisia hakemuksia. Reippaat ja tunnolliset on korvattu aikoja sitten erilaisilla adjektiiveilla ja oon keksinyt jokaiseen konkreettisen esimerkin, eli ettei lista ole nimenomaan ''ahkera, iloinen, positiivinen ja kunnianhimoinen'' :D Joo, kaikessa on kuitenkin myös hyvät puolensa ja yritän nyt keskittyä niihin! Totta puhut :)

      Kiitos paljon kommentista :)!

      Poista
  6. Anonyymi20.02

    Mikset mene suoraan paikanpäälle kysymään töitä? Hakemuksia lähettää niin moni että niistä on vaikea erottautua ja loppupeleissä harva työnantaja niitä edes lukee, he palkkaavat suoraan paikalle tulleen kysyjän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tiedän, ne hakemukset on vähän sellasia et tuskin edes avataan. Oon nyt kuukauden ajan keskittynyt siis vaan soittelemiseen ja soittanut suoraan yrityksiin ja koittanut saada töitä piilotyöpaikkojen kautta! Vielä ei oo tärpännyt..

      Paikanpäältä en oo vielä mennyt kysymään, mutta se on sitten seuraava askel. Täytyy testata jos se toimisi! Todennäköisesti on tehokkain taktiikka :)

      Poista
    2. Anonyymi21.42

      ite kävin paikan päällä viemässä kauppoihin hakemuksia, yhestä vastattiin et hakevat kyl aina ennemmin sisäisen haun kautta, osassa ei ollut myymäläpäälliköitä tai vastaavia paikalla joten jätin hakemukset vaan kassalle et en sit tiie menikö oikeesti ees eteenpäin :D yhessä kuulosti hetken aikaa tosi kiinnostuneelta mut sitku oisin halunnu yli 15h/vko töitä ilman aikasempaa kokemusta nii ei kai sit innostunutkaa nii paljon. eikä mistään niistä työpaikoista otettu kyllä yhteyttä jälkikäteen. okei, kuulostanpa masentavalta :D mut onhan siitä kyllä varmaan hyötyäkin käydä paikan päällä. mistään ei ainakaan käännytetty pois ja aina sai sen hakemuksen ja cv:n annettua ainakin eteenpäin vietäväksi! yhen kaverin kaveri joka on vaatekaupassa töissä on kyllä sanonu, et ne saa niin paljon niitä hakemuksia ihan myymäläänkin tuotuna, et ei sillä ainakaan siinä tietyssä myymälässä oo kauheesti hyötyä. mut toisaalta oon ite ilonen et katoin senkin kortin, koska ei ainakaan voi jäädä jossittelemaan sitä, et oisko pitäny viedä paikan päälle tai mitä jos kuitenki sais sitä kautta. ja oli myös hyvä lesson, ku oon kauhee jännittäjä ja stressaan tollasii tilanteita, nii huomas et siitki selvis hengissä. :D ja lopussa kun ei enää jännittäny viedä niitä hakemuksia eri liikkeisiin niin meinasin antaa ensin väärän liikeen hakemuksen tyypille ja lähin sieltä kyllä nolona pois haha :D et jos meet, nii laita paperit järjestykseen! :D ja tosiaan onhan sitäkin varmasti hyvä testata, jos käviskin tuuri jonkun paikan suhteen!

      Poista
    3. Juu kaupassa harvoin saa heti täydet työtunnit, mikä on kyllä harmillista :/ Hienoo et oot nähny vaivaa ja oikeesti yrittänyt silläkin ehdolla et vastaus on kieltävä! Ehdottomasti noi tilanteet on hyödyksi jatkoa varten ja madaltaa kynnystä jatkossakin hakea unelmapaikkaansa ihan paikan päällä käydessä :) Mä oon kans aikamoinen jännittäjä nykyään, mutta sillä siitä pääsee eroon kun vaan tekee ja poistuu mukavuusalueelta! Ehdottomasti meen seuraavaksi käymään paikoissa ja heitän itteni likoon.

      Paperit joo järjestykseen haha :D! Ja juu totta puhut :)!

      Poista
  7. Olen kyllä ihan samaa mieltä, tosin pakko myöntää että aluks oli tosi nastaa olla kotona kun oli valmistunu koulusta, mut nyt jo yli puol vuotta työttömänä mäki, alkaa ahdistaa ku haluais muuttaa haluais koiran haluais maksaa opintolainan, mut ei saa töitä. Mitään noista ei voi tehdä kun ei oo töitä. Toivon kovasti et tosta kurssista ois hyötyä, mut välillä on tosi toivoton olo, ja oon jo luovuttanu omien suunnitelmien suhteen ja suuntaan itekki sinne kaupan kassalle..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha moi Teea :D! Juu sama täällä, eka oli ihan kivaa kun oli lomaa mut pidemmän päälle se alko olee tosi ahdistavaa. Nyt huomenna pitää tsempata toisiamme ja oikeasti ettiä niitä työpaikkoja! Ja ei mitään luovuttamista! Aina pitää tähdätä korkeaan, mutta myös pitää varasuunnitelmat lähellä :)

      Poista
    2. Pitää varmaa huomenna hioa omaa suunnitelmaa uudestaa. Masennun joka kerta enemmän ku mietin ettei mulla oo sitä harjottelu paikkaa eikä töitä! Mutta onneks sulla on hyvä asenne kaikesta huolimatta :)

      Poista
    3. Huomenna hiotaan! Mulla meni eilinen päivä kotona itkiessä koska oli niin epätoivoinen olo.. Tänäänkin tirautin parit kyyneleet niin päätin avata blogitekstikentän ja alkaa kirjoittamaan - johan helpotti :D!

      Poista
  8. Anonyymi20.07

    Ihan pakko nyt kysyä et luulitko oikeesti että pelkillä lukio papereilla pääse johki töihi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha en tietenkään :D Pointti vaan oli se, että vaikka nimenomaan olisi hyvä koulussa ja ihan järkeväkin tyyppi niin ei niitä töitä välttämättä saa. Kukaan ei saa varmasti töitä. Okei jos olet mies ja lähihoitaja niin hyvin todennäköisesti saat töitä, mutta nykypäivänä mikään ei ole varmaa jos puhutaan työmarkkinoista!

      Poista
  9. Anonyymi20.09

    Hullu tai sairas - aina jollekin se työttömyys on vain parempi ratkaisu.
    Kun arki on ahdistavaa ja vaikeaa ihan jo vain hengittelemällä, ei sitä paljon mieti ylpeyttään kun jäyttäytyy työelämästä.
    Tottakai sulla on hyviä pointteja ja mietit asiaa omalta kannaltas, mut muista et kantoja on niin monia kuin ihmisiäkin. Tuskin se 20 vuotta Siwan kassalla ollut hyvä tyyppi on myöskään tyytyväinen elämäänsä. Mutta ei tosiaan voi lähteä, koska töitä ei löydy.
    50 vuotta työstressiä, töihin lähtemistä jopa 4 aamulla kun ei saa nukuttua edellä mainitun työstressin vuoksi, ylityöt, eläkeiän nousu, elämän suunnittelu töitä ajatellen.. Silloin kun töiden tekeminen elääkseen vaihtuu elämiseen töitä tehdäkses, hyvin harva ihminen tuntee halua olla kiitollinen. Joo, säännölliset tulot ja tieto siitä että on "hyödyllinen ihminen" on tottakai kivoja, mutta onko se inhimillistä?
    Työttömyys ei ole nautittavaa - mutta ei myöskään koneeksi muuttuminen.

    Töitä tehdessäskin olet riippuvainen muista. Mistäs se raha silloin tuleekaan? Tiedän, että tuntuu väärältä saada rahat elämiseen näin, mutta sinä sentään olet onnekas ja saat. Suomi on aikamoinen hyvinvointivaltio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, missään asioissa ei voi yleistää ja aina löytyy joku jolle sopii eri asiat kuin valtaväestölle. Olen samaa mieltä kommenttisi kanssa ja ehdottomasti myös siellä työelämässä on omat ongelmansa. Kirjoitin tekstin juurikin omasta näkökulmastani, eli miltä tuntuu olla työtön vasten tahtoaan. Teksti on muutenkin lievästi kärjistetty ja tuon siinä vain yhden näkökulman esille.

      Olen samaa mieltä, että olen kuitenkin onnekas saadessani sitä rahaa, vaikka työtön olenkin. Totesinkin tekstissä, että ''Mielestäni on kuitenkin upeaa, että Suomessa pystyy elättämään itsensä vaikeinakin aikoina.'' Kyllä se vaan niin on, että on lottovoitto syntyä Suomeen.

      Kiitos kommentista, ja hyvä että toit esille myös tämän puolen asiasta!

      Poista
  10. Anonyymi20.10

    Olipa ajatuksia herättävä teksti,osaat kyllä kirjoittaa hyvin! :) Täälläkin ollaan oltu reilu 4kk työttömänä ja ahdistus on suuri..jotenkin lohduttaa edes hieman kun tietää ettei ole ainoa samassa tilanteessa oleva! Mutta kuten itse tuohon loppuun kirjoitit " kaikesta oppii ja hyviä asioita osaa arvostaa enemmän kun on hetken kulkenut sumussa". Pitää vain jaksaa uskoa että asioilla on tapana järjestyä,ennemmin tai myöhemmin :) Ja sitten kun niitä töitä saa,niin ei varmastikaan tule valitettua että olisi mielummin kotona ja saisipa nukkua pidempään yms. :D
    Toivottavasti kirjoittelet jatkossakin tälläisia hieman syvällisempiä tekstejä,kivaa vaihtelua muiden postausten seassa :) Paljon tsemppiä sulle tulevaan,hyviä asioita on varmasti vielä edessä päin<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)! Se on kyllä hyvä, että vertaistukea löytyy ja tietää ettei ole yksin asian kanssa! Tai tietenkin huono, että niin moni painii samojen ongelmien kanssa mutta kyllä se itseään lohduttaa kun huomaa et meitä on moneksi :) Nimenomaan, töitä osaa varmasti arvostaa sitten kun niitä saa! Kyllä työttömyydestä jotain hyötyäkin on :>

      Kiva kuulla, että tykkäsit ja kiitos ihanasta kommentista!<3 Paljon paljon tsemppiä sullekin<3!

      Poista
  11. Anonyymi20.19

    Tosi hyvä ja ajankohtainen postaus! Olin itse myös puoli vuotta työttömänä, ja se oli kamalaa aikaa. Jatkuva stressi monien työhakemusten tekemisestä, ja juurikin tuosta asiasta että "elää toisten siivellä". Sitä ei saisi ajatella tuosta näkökulmasta, jos tosissaan kokopäiväisesti etsii töitä ja ei yksinkertaisesti pääse mihinkään. Sille ei voi mitään, ja silloin kuuluu saada tukea muualta. En itsekään olisi uskonut, että työpaikan saaminen voi olla niin vaikeaa. Työttömänä oleminen ei todellakaan ole lomailua, niinkuin jotkut luulevat. Se on ahdistavaa, kun ei välttämättä ole keksinyt itselleen mitään kunnon rutiineja. Mielestäni ihminen tarvitsee niitä. Nyt olen onnellisesti työelämässä, ja sydämeni pohjasta toivon, että säkin saisit pian työpaikan! Ja keväällä sitten opiskelupaikan hakuun. Hyvää kevättä sulle ja paljon tsemppiä! 😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että eihän tilanteelleen voi tavallaan mitään jos siis oikeasti yrittää saada sen työpaikan. Sitten on vaan pakko käyttää niitä tukia, kun pitää kuitenkin laskut saada maksettua. Ikäväähän se on, mutta toisaalta onneksi tälläinen on Suomessa mahdollista!

      Ihminen nimenomaan tarvitsee rutiineja! Ruutiinit tuo sisältöä elämään ja niin viikonloputkin tuntuu viikonlopuilta :) Onnea paljon siitä, että oot saanut työpaikan!! Huippua<3! Oot siis elävä esimerkki siitä, että vaikka työttömyys painaisi päälle niin kyllä sitä valoa on tunnelin päässä :)

      Kiitos paljon ihanasta kommentista ja tsempeistä <3! Ihanaa kevättä!

      Poista
  12. Anonyymi20.24

    Täällä myötäeletään vieläkin vahvasti! Pääsin itse töihin erääseen yksityisten ihmisten omistamaan kahvilaan, mikä tuntui taivaanlahjalta, ja muistinkin usein kiittää kyseisiä ihmisiä, kun ottivat mut töihin ilman kokemusta ja tuntematta mua mitenkään ennestään. Jouduin kuitenkin irtisanoutumaan juurikin pääsykoekevään takia, sillä mun on pakko päästä kouluun enkä ehdi tekemään seitsemää tuntia töitä lukemisen lisäksi. Nyt taas ahdistaa, koska Kela ja työkkäri ei tietenkään ymmärrä, että miten niin ihminen ei voi lukea kuutta tuntia joka ikinen päivä ja tehdä sen lisäksi kokoaikatyötä... No niinpä, miksiköhän. Tukia ei siis tipu, koska tämähän on oma valintani ja karenssia pukkaa. Nyt oon taas etsimässä osa-aikatyötä ja toivottavasti sitä tippuu, sillä mulla on keväällä kallis valmennuskurssi eikä wannabe-opiskelijakaan ihan pelkästä Jumalan armosta ja pyhästä hengestä elä... :-D

    Fiilikset on sellaiset, että mun on oikeesti PAKKO päästä opiskelemaan, koska en jaksa millään toista tällaista epävarman haahuilun vuotta. Lisäksi tuntuu että menee järkyttävästi aikaa ja varsinkin rahaa hukkaan jos en saa opiskelupaikkaa, ja nimenomaan sitä muiden ihmisten rahaa. Eli omatunto kolkuttaa. Mietin ihan samoja asioita kuin säkin, joskus jopa huonon asiakaspalvelijan kohdatessani mietin, että tietäisin kymmenen tyyppiä, jotka ottaisi kiitollisena nämäkin tehtävät vastaan ja ansaitsisi kyseisen työpaikan. Ilkeää, tiedän, mutta näin se vain on! Kunniaa Siwan kassoille todellakin. Itse meen työhaastatteluun ensi viikolla, työ on aamusiivousta kello kuusi alkaen Helsingin keskustassa (mikä voi siis tarkoittaa mitä tahansa moderneista toimistoista Rautatieaseman yleisiin vessoihin). Tosta kertoessani moni on katsonut hyvin epäluuloisesti ja luullut mun vitsailevan, mutta voin sanoa että olisin todella kiitollinen tällaisesta "paskaduunista"!

    Tsemppiä Enni! Mäkin fiilistelen sitä tosiasiaa että kevät ja kesä on koko ajan lähempänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että sait edes hetken olla töissä! Työkokemusta kertyi ja sai mahdollisesti rahaa säästöön. Harmi kuitenkin et ne jouduit sit lopettamaan, mutta ymmärrän kyllä kun pääsykokeet vie niin hitosti aikaa!! Juu lukeminen + työpaikka + nukkuminen vie sitten kaiken ajan vuorokaudesta ja näin vapaa-aikaa ei käytännössä ole siis yhtään.. Tukia juu ei tipu varmastikaan, sillä pääsykokeisiin lukeva ei ole enää työtön työnhakija.. Ite yritän saada työpaikan ja yrittää siinä samalla sitten lukea jos saan paikan. Saa nähdä.

      Mulla on niiiiiiin samat fiilikset! Ei enää haahuiluvuosia vaan opiskelemaan! Paljon onnea työhaastatteluun :)!! Toivottavasti menee hyvin ja saat paikan. Paskaduunikin on tärkeää duunia ja siitä saa ihan oikeaa rahaa ITSELLE! Mulla kans mahdollisesti yks työharjoittelupaikka edessä, en oo ihan varma vielä, mutta sekin alkaa aamu kuudelta. Mutta mielelläni herään, jotta pääsee tekemään eikä kotona nyhjöttämään!

      Kiitos paljon ja tsemppiä sullekin <3!!

      Poista
  13. Tiiän kyllä tunteen :D Ite lukion kans käynyt ja meni varmaan 5 kuukautta ennenku sain töitä, tuntu vaan ettei jaksa ees laittaa enää hakemuksii minnekkään ku kukaan ei ota töihin :D Kannattaa myös miettii sitä et oisitko valmis vaikka menemään muihin kaupunkeihin duuniin jos sieltä tarjottais paremmin. Itellä tärppäs semmonen duuni missä joutuu reissaamaan aika paljon eri kaupunkeihin (etelä-suomen alueilla) kuukausittain, ei tää kivaa ole mutta on tää parempi kun ei mitään joten kannattaa tinkii vaikka sitte siitä työpaikan sijainnistaki vähän, jos vaikka sais töitä helpommin :) tsemppiä sulle, kyllä se työpaikka jossain vaiheessa löytyy ku sitä vähiten oottaa :)

    VastaaPoista
  14. Juu kyllä muutaman kuukauden jälkeen alkaa usko hiipua ja asenne muuttuu nimenomaan juuri sellaiseks et ''en kuitenkaan saa työpaikkaa''. Sit pitää vaan muistaa itsensä toteuttava ennuste ja oikeesti alkaa uskomaan taas siihen mitä tekee :)
    Totta puhut! Ite en oo toistaiseksi ajatellu muita kaupunkeja tai reissaamista koska omaa autoa ei oo ja yleensä niissä vaaditaan se. Mutta toki toi on myös vaihtoehto ja hienoo et oot saanut töitä :)!

    Kiitos paljon tsempeistä<3!

    PS. ihan pakko sanoa et mä RAKASTIN sun blogia sillon kun sulla vielä oli se! Ihan paras<3 Oon ettinyt monet kerrat jos olisit palaillu bloggaamaan eri osoitteessa :)

    VastaaPoista
  15. Anonyymi21.29

    Hyvä kirjoitus! Musta on itseasiassa pelottavaa halveksia joitain ammatteja. Ei kukaan saa ostettu kaupasta ruokaa ilman sitä kassaa? Tai toinen halveksittu ammattiryhmä on siivoojat. Mites jos sairaalassa ei olisi siivoojia? Karkas nyt aiheesta, mut toivottavasti löydät pian töitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kyllä kaikki (ainakin melkein!) ammatit on tärkeitä :)! Vaikka työ olis kuinka ''paskatyö'' niin kyllä niitä vaan tarvitaan. Toivotaan, mulla on harjottelupaikka nyt saatu ja sen jälkeen jos kaikki menee hyvin niin parhaimmassa tapauksessa töitä ensi syksylle asti! Saa nähdä miten tilanne nyt etenee mut toivotaan :>

      Poista
  16. Anonyymi21.30

    paljon tsemppiä! tiedän niiin hyvin miten toi työttömyys oikeesti käy itsetunnon ja koko elämänasenteen päälle, eikä sitä oikeesti tajua kun vasta sitten kun on ite ollut siinä tilanteessa. olin ehkä just joku 5-6 kk työttömänä mut joulukuun puolivälis kuitenkin sain duunia ja siis en tajua miten mulla kävikin niin hyvä tuuri sen kanssa. oonkin ihan järjettömän kiitollinen siitä paikasta, koska ilman minkäänlaista kokemusta pääsin vaatemyyjäks, mistä oonki aina haaveillu. olin just alkanu hakee vähän laajemminki duunipaikkoja ku just kaikki myyjän hommat tuntu menevän ihan kaikille muille kun mulle ja aloin vähän luovuttamaan sen suhteen, mut pistin vähän epämääräseen työpaikkailmotukseen jossa luki tyyliin vaan "haetaan naistenvaatemyyjää" eikä siis mitään hajua mikä liike tai mitään ja sit pääsin haastatteluun ja koko haastattelunkin ajan tuntu et nyt saan tän työn ja sit sainki! :D ja vielä ihan kiva liikekin, et vaikka on vähä pienempi ketju nii työ on tosi itsenäistä joten tulevaisuutta ajatellen varmasti hyödyllistä kun nyt saa kokemusta oikeesti koko myymälän pyörittämisestä. ja vaikka ihan aluks tuntu et apua miten selviin tästä ku ei just oo kokemusta ollenkaan, niin mitä kauemmin siellä on ollut niin sitä varmemmaks sitä tietty tulee. ja vaikka työmatka viekin vähintään sen tunnin suuntaansa, oon niin tajuttoman onnellinen ja en vaan käsitä miten mulla, jolla yleensä on maailman surkein tuuri, pysty vaan käydä noin jäätävän hyvä tsägä tän työpaikan kanssa. et eiköhän sullakin se onni jossain vaiheessa potkase ja nappaa joku duuni viimein! se on vaan inhottavaa kun tossa työnhaussa tuntuu et ei kyllä ahkeruutta palkita, kun itekin just hain ja hain mut ei mitään pitkään aikaan ja tuntu just et koko välivuosi menee vaan hukkaan.

    nyt vaan itteä jo vähän stressaa kun tota duunia se 15-30h/vko ja näin aluks ainakin kun ei oo vielä niin tottunu siihen ja joutuu koko ajan opettelee uutta, niin aivan jäätävä väsymys aina työpäivän jälkeen ettei jaksa mitään muuta, niin mites tossa vähän keväämmällä sitten se pääsykokeisiin luku. mut pakko se kai vaan on puskee :D en haluu töitäkään lopettaa, koska tosiaan eka duunipaikka haluun repii siitä kaiken mahollisen kokemuksen irti ja toivon et jaksan opiskella kunnolla tässä keväällä ja voisin ehkä jatkaa tuolla sit opiskelujenkin ohella. mulla on 4kk koeaika täs päällä nii pelkään et saanki potkut heti tai mun sopimusta ei jatketa sen jälkeen mut ehk vaa stressaan turhaa. kaikki ain kuitenki järjestyy loppujen lopuks hyvin :) ja täs on kuitenkin tätä aikaa lukee, pitäis vaa ottaa itteää niskast kii!

    mut oikeesti tosi paljon tsemppiä sulle, toivon niin paljon että saat duuni/harjottelupaikan ja varmasti saatkin! ja tosta valtion tuilla elämisestä mun äiti sano kerran tosi hyvin et "sitä kutsutaan työttömyyskorvaukses koska pakkohan se on korvata jotenkin jos yhteiskunnalla ei oo tarjota innokkaalle ja ahkeralle työntekijälle työpaikkaa". et vika ei oo sussa, vaan täs yhteiskunnan tilantees yms ja onneks tällästenki postausten jälkeen huomaa et ei tosiaan oo ainoa, se auttaa ain :)

    ite kävin työttömyyden aikan kyl sellasen henkisen kasvun et kyllä siitä tavallaan hyötyäkin oli, tai kun just kamppailee tosi negatiivisten asioiden kaa ja tulee torjutuks kerta toisensa jälkeen ja ison osan päivästä vaan jumittaa omien ajatustensa kanssa, niin siin kyllä oppii itestäänkin. ja ku oon tulevaisuudes just koulujen sun muiden jälkeen haaveillu mahdollisesti oman yrityksen perustamisesta nii oon just kelaillu et sit kyllä palkkaan ne kaikki motivoituneet ja ahkeraat tyypit, joilla ei oo aikasempaa kokemusta ja otan sen ns. riskin koska ku itestä just tietää et se potentiaali on niin iso ja se arvostus sitä duunia kohtaan just pidemmän työttömyysjakson jälkeen aivan jäätävän korkea :D haha okei, en tiie, mut tälläsii sitä ehti kelailee :D

    mut osaat kirjottaa tosi kivalla tavalla ja siis tää postaus on ihan käsittämättömän hyvä. itelleki kuitenki sen verra ajankohtane ja herätti työttömyys nii paljon samoi fiiliksii et sori, innostuin vähän höpöttää:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nimenomaan, sitä ei oikeesti tajua muutaku vasta sitten kun on samassa tilanteessa.. Kyllä se itsetunto laskee ja mieli masentuu.. Hienoo et sait duunia :)!! Vau ja vielä tosi hyvästä paikkaa! Onnea <3

      Mulla alkaa maanantaina vihdoin työharjoittelu (sain kun sainkin sen paikan!!) ja jännittää kyllä kans et miten selviän kun kokemusta ei ole ennestään esim kassalla olemisesta :D! Kyllä se jatkuva hakeminen jossain vaiheessa palkitaan, sä oot elävä esimerkki siitä :)! Tosi hienoa :)

      Juu se on aika iso hyppäys kun ensin ei oo ollut mitään ja sitten joka päivä monta tuntia jotain uutta ja omalla tavallaan puuduttavaa. Sama ois mulla mahdollisesti edessä mut oon vaan ilonen ja vaikka olisin kuinka väsynyt niin on se sen arvoista :) Pääsykokeetkin tosiaan häämöttää juu edessä.. Mut kyl kaikkeen pystyy kun on tarpeeksi motivaatiota.

      Älä turhaan stressaa potkuista, itekin oon kauhee stressaaja mut suurimmaksi osaksi se on yleensä turhaa. Sut on kuitenkin jo otettu sinne ja kyllä ne ymmärtää et oot uusi eikä sulla oo aikaisempaa kokemusta. Tekemällä nimenomaan oppii ja homma muuttuu varmemmaksi kokoajan :)

      Hei toi sun äidin sanoma juttu on ihana! Totta tuokin ja saa asiaa ajattelemaan eri kantilta. Oon samaa mieltä myös siitä et kyllä työttömyydellä on myös ne hyvät puolensa jos niin voi sanoa. Nimenomaan se, että kasvaa ihmisenä ja oppii handlaamaan vaikeitakin asioita ja tilanteita.

      Haha ihana suunnitelma toi yrityksen perustaminen ja nuorten palkkaus <3 :D!

      Kiitos paljon ja kiva kuulla et tykkäsit <3! Ja vielä kivempaa et kommentoit, ei todellakaan tarvi anteeks pyydellä et innostui höpöttämään :>

      Poista
  17. Tiedän ton fiiliksen paremmin ku hyvin.. Valmistuin 2011 semmoseen ammattiin, jolle töitä ei nyt oikeestaan oo ollu lainkaan tässä 200km säteellä :-D Tuntuu, kuin olisin käyny sen 3 vuotta koulua ihan turhaan. Oon sen jälkeen ollut jos jossakin töissä, max. joku 7kk ja sit olen ollu taas pari kolme kk työttömänä ja sit taas päässyt hetkeksi töihin ja taas työttömänä. Onhan se aluks tosi kivaa, semmoset pari viikkoa, kun saa olla kotona eikä oo kiire mihinkään. Mutta alkaahan se nyt hemmetti tympiä, kun kökkii vaan neljän seinän sisällä. Ite oon kans lähettänyt monta sataa työhakemusta, soitellut, käynyt paikan päällä, eikä silti ole tärpännyt. Aina välillä saa kuulla, että kyllä niitä töitä vaan löytää kunhan ettii...?! Hyvä se on semmosen ihmisen sanoa, ketä on töissä jo. Kun tuntuu, et töitä ei löydy enään muutakun niille jotka pääsee suhteiden kautta töihin.. :-D Kunnon avautuminen.. Mut tsemppiä sulle, ennemmin tai myöhemmin säkin varmasti saat hyvän työpaikan jostai!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on vielä ikävempi tilanne jos on valmistunut nimenomaan työttömäksi :/ Inhottavaa et nyt on tälläset ajat et kaikkiin paikkoihin on tunkua! Hyvä et sulla on ollut kuitenkin noita työllisyysjaksoja ettet IHAN kokoajan oo joutunu olemaan työttömänä.

      Juu kaks ekaa viikkoa on kivaa mut sit alkaa jo kyllästymään siihen ja loma muuttuu arjeksi! Oon kans törmännyt tohon et ''kyllä niitä töitä vaan löytää kunhan ettii'', mutta ei se nyt ihan niin mene. Tai varmasti joskus löytää mut ei välttämättä pitkään aikaan. Nykytilanteessa itse ei voi niin paljon vaikuttaa työllistymiseen kuin ennen. Aktiivisuus on tottakai tärkeää ja oikea hakutapa, mutta vaikeaa on erottua joukosta ja saada jalka oven väliin.

      Kiitos tsempeistä ja kommentista <3

      Poista
  18. Anonyymi23.45

    Hieno kirjoitus! Täällä ollaan alle kuukauden päästä valmistumassa ammattiin ja työpaikkoja olen hakenut jopa sieltä Siwan ja mäkkärin kassalta. Ei ole haastattelukutsuja tullut, vaan pelkästään niitä sähköposteja jossa lukee "Kiitos hakemuksestasi, valitettavasti valintamme ei kohdistunut sinuun.." Pikkuhiljaa alkaa ahdistaa sillä pelkään jääväni puille paljaille.. Vaikka luojan kiitos noita tukia on työttömillekkin, ettei niin paljon ahdista, sillä tietää ettei kämppä ainakaan lähde alta. No jospa vielä tärppäisi, on tässä kuukausi ns. peliaikaa jäljellä.. Toivottavasti sullekkin löytyisi työpaikka pian. Varmasti turhauttavaa olla vaan kotona katsoen joka päivä uusia työpaikkailmoituksia. Ainakin tästä postauksesta huokuu motivaatiosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)!
      Voi ei inhottavaa :/ Toivon todella et työpaikka löytyis sulle ja et saisit oman alan hommia. Niin kuin sanoit niin onneksi Suomessa katto pysyy pään päällä työttömilläkin. Se on pääasia!

      Mulla alkaa harjoittelu maanantaina yhteen ruokakauppaan ja sinne ois hyvät mahdollisuudet työllistyä sen jälkeen :) Toivon todella et mun onni vihdoin kääntyy ja saan paikan! Toivon samaa myös sulle :)<3

      Poista
  19. Anonyymi0.01

    Vaikutat niin mukavalta ja tunnolliselta ihmiseltä blogisi kautta! Ja kiva nähdä, että vastaat ajatuksella jokaiseen saamaasi kommenttiin. Osaat myös ottaa muiden näkökulmat hyvin huomioon, vaikka ne poikkeaisivatkin omastasi.
    Onnea työnhakuun, kyllä se paikka vielä jostain sullekkin tulee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos todella todella paljon <3 Tuli tosi hyvä mieli tästä kommentista! Onneksi täältä blogin kommenttiboksista saa paljon vertaistukea ja mieli piristyy <3

      Poista
  20. Anonyymi9.57

    Onkohan sulla rima turhan korkealla? Esimerkiksi Heset tarvii aina työntekijöitä ja sinne pääsee ilman aiempaa työkokemusta.. Työ nyt on mitä on, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan työkaverit on ihan huipputyyppejä, suosittelen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soitin syksyllä tosi moneen Hesburgeriin ja selasin niiden avoimet paikat, mutta missään ei tarvittu työntekijöitä :/ Varmasti ihan mukava paikka vaikka tavallaan huono maine onkin.. On sekin silti työtä ja sielläkin on yleensä nuoria töissä niin ilmapiiri todnäk mukava ja rento :)!

      Poista
  21. Anonyymi13.02

    Loistava postaus! Itselle tää välivuosi tuli vahingossa kun en saanutkaan mistään opiskelupaikkaa. Kesäksi mulla oli töitä kunnes työnantaja yhtäkkiä ilmoitti ettei tarvi enää tänne tulla. Elin 4kk 4 seinän sisällä työttömänä ja ramppasin lukemattomissa haastatteluissa lähettäen koko ajan uusia hakemuksia. Tuon 4kk aikana jaksoin hädin tuskin lähteä ruokakauppaan ja n. kerran kuussa saatoin nähdä kavereita. Sitten mulla kävi tuuri ja sinnikkyyteni palkittiin ja sain huipputyöpaikan. Sen jälkeen sosiaalinen elämäni lähti nousuun ja koen taas olevani onnellinen koska mulla on oikeesti syy nousta ylös ja lähteä ulos. Olen ollut aktiivinen salilla käyjä mutta tuon 4kk aikana en saanut itseäni edes sinne. Ärsyttää kun ihmiset kuvittelee että työttömyys on nautinnollista aikaa. Saa olla rauhassa ja tehdä mitä itse haluaa. Mutta kun ei se mene niin... Tää oli loistava postaus ja kiteytit ne ajatukset joita itse sen 4kk aikana kävin lävitse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)!
      Eikä, inhottavaa jos välivuosi ei ollut millään lailla suunniteltu :( Mä sentään pidin tän tarkoituksella, mutta kieltämättä asiat ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan.. Kuulostaa kamalalta ja samalla pelottavan tutulta mitä oot joutunut kokemaan.

      Upeeta kuulla et oot työllistynyt ja vieläpä hyvään paikkaan! Vau, onnea :)! Hienoo kuulla myös et sun elämänlaatu on ihan selvästi parantunut työpaikan saamisen myötä. Tää tsemppaa tosi paljon <3!

      Muakin ärsyttää oletus, että työtön nauttii siitä kun saa olla kotona tekemättä mitään. Sekin muuttuu kamalaksi jos sitä on liikaa.

      Kiva kuulla et tykkäsit :)!

      Poista
  22. Tein tuossa 70-77 tuntisia viikkoja, ja mietin kyllä, että jaksaako sitä. Työttömyydestä mulla ei ole kokemusta, en oikein tiedä, millaista se on. Olen ollut niin pitkään opiskelijastatuksella oleva täyspäiväinen työntekijä :D Mutta sivusta olen asiaa seurannut, ja kyllä työttömyys näyttää stressaavan suurinta osaa hemmetisti. Osa toki on tyytynyt kohtaloonsa :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhhuh, toi on kyllä jo ihan hemmetisti töitä! Työttömyys on vähän sellainen juttu, ettei oikein tiedä miten siihen tulee suhtautumaan ellei sitä oo jo kokenut. Ite luulin sen olevan ihan helppo juttu mut oikeesti tää aika on ollut mun elämäni vaikeinta :/

      Pakko sanoa, et käsittämätöntä miten oot jaksanut painaa töitä noin paljon! Kyllä siellä työelämässäkin on omat ongelmansa ja vaikka töitä haluankin enemmän kuin mitään niin 77h/vko kuulostaa mun korvaani sellaiselta määrältä, että tuskin selviäisin hengissä :D

      Tsemppiä työntekoon ;)!

      Poista
  23. Anonyymi17.37

    Olipas hyvä kirjoitus! Itse suunnittelin myös omalle välivuodelleni juurikin työntekoa, mutta työt olivatkin kiven alla. Olin lopulta kuitenkin niin onnekas, että sain tehdä edes muutaman kuukauden välisiä jaksoja ja sitten taas koin muutaman kuukauden työttömyyttä. Pienellä paikkakunnalla asuessani sain töitä kuitenkin ainoastaan vain suhteiden kautta. Työttömyyden aikana olo oli jotenkin kauhean vähäpätöinen ja tuntui että elämä vaan valui ohi juurikin tvtä katsellen ja päivät pitkät yöpuvussa oleillen. Varsinkaan kun en itsekään baareissa käy laisinkaan. Yllätyin kuitenkin hieman sun blogikirjoituksen luettuani kuinka vaikeaa on päästä kaupankassalle töihin tälläiseen suurempaan kaupunkiin. Muutin Turkuun puolisen vuotta sitten ja edelleenkin ihmettelen meidän lähikaupan ja muutaman muunkin puljun huonoa asiakaspalvelua :D En ymmärrä millä perusteella kyseiset tyypit on sinne valittu ja se jos jokin on suuri kysymysmerkki. Okei eihän nää huonot asikaspalvelutyypit oo ainoastaan Turussa, tottakai niitä on muuallakin. Pystyisin silti melkein taata että sä olisit paljon parempi asiakaspalvelija vaikka siihen kaupankassalle kun kourallinen näitä muita jotka ei saa suutaan auki edes tervehtiäkseen asiakasta. Mutta tsemppiä sulle työnhakuun ja jos ei tärppää, niin voit ainakin ajatella että sulla on sitten runsaasti aikaa lukea pääsykokeisiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)! Hyvä, että säkin oot saanut ees välillä olla työelämässä, ettei ihan kokoaikaa oo tarvinnut työttömänä kotona olla. Suhteilla on kyllä paljon helpompi saada töitä ja mulla on täällä Turussa juurikin se ongelmana kun en tunne yksinkertaisesti täältä hirveesti porukkaa kun kaikki sukulaiset yms asuu Raumalla.

      Kaupan kassalle itsekin suuntaan harjoittelun merkeissä mut siitä voin kiittää vaan ja ainoastaan Uravalmennusta. Kyllä sinnekin on vaan kauheat jonot vaiks lisää työntekijöitä siellä aina tarvitaankin! Itekkin törmään välillä ns. ''huonoihin'' työntekijöihin ja välillä sitä miettii, että miksi ne, jotka oikeasti olisi motivoituneita tekemään töitä ei saa niitä. Mutta toisaalta kyllä se ajatusmaailma taas muuttuu kun takaisin työelämään astuu. Kaikilla on huonoja päiviä vaikka kuinka ois kiitollinen et on saanut töitä.

      Kiitos paljon ja totta puhut :)! <3

      Poista
  24. Heippa Enni :) Oli pakko tulla kommentoimaan, vaikka en usein sitä tee. Tiedän, miten uuvuttavaa ja turhauttavaa työttömänäolo on. Olin itse työtön puolisen vuotta valmistuttuani ja nautin siitä sen ekat kolme päivää :D Sit alkoi kauhea ahdistus, koska ei siinä kotonaolossa oo mitään hehkeetä.
    Kannattaa tosissaan käydä eri paikoissa ihan paikanpäällä, ne poikii parhaiten tulosta. Ja tiiän, että tää on vaikeeta mutta: nauti siitä ajasta jonka sä saat olla kotona, koska sä saat ihan varmasti vielä töitä. Jatka samaan malliin, kyllä tollanen fiksu ja ahkera nainen löytää arvoisensa paikan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka :)! Täällä kans yks, joka nautti siitä juurikin ekat kolme päivää, maksimissaan kahden viikon ajan :D Sitten alkoi kans työttömän arki ja ahdistus.

      Joo näin oon käsittänytkin et paikan päältä sais helpoiten töitä! Ihana kommentti ja on ihan totta et pitäis osata nauttii niistä hyvistä puolista eikä keskittyä niihin negatiivisiin :) Nyt saa nimenomaan olla kotona ja ottaa rennosti. Vaikka kamalaa oiskin niin työelämässä niitä extra lomapäiviä juuri toivoisikin :D

      Kiitos kommentista <3

      Poista
  25. Tää teksti avas ihan kunnolla mun silmät. Oon ite ihan pian 18 vuotias opiskelija, joka opiskelee 2. vuotta lähihoitajaksi, suoraan peruskoulusta siis lähteneenä. Oon 15 kesäisestä asti ollut töissä. 15 kesäisenä olin 2 kk vanhainkodissa töissä avustajana kaupungin nuorten kesätyöpaikkojen kautta. 16 kesäisenä, olin koko kesän jo hoitajan töissä samassa paikassa. Viime kesänä, eli 17 kesäisenä, hain muuta oman alan työtä. Sain sen. Työ jatkuu vieläkin arkipäivisin koulun ohella pari h/päivä. Kesäloman ekana päivänä minulle jo soitettiin samasta vanhainkodista, voinko tulla töihin. Viikon päästä soitettiin palvelutalosta, samalla viikolla terveyskeskussairaalasta. Tein yhteensä 4 paikassa töitä, olin ihan hämmentynyt siitä, että minulla riitti niin paljon töitä. Valittelin kavereille, että kun on niin paljon töitä, syksyllä ja lomilla jatkoin satunnaisia viikonloppuja (eli aina kun halusin mennä) vanhainkodissa ja terveyskeskussairaalassa, sekä arkipäivät omassa työssä henkilökohtaisena avustajana. Nyt ymmärrän, miksi muut, myös edelleen kotona asuvat kuten minä, lukiossa olevat kaverini valittelivat, että kun ei ole töitä ja kyllä lopulta se koko kesän rannalla makaaminenkin kyllästyttää. Nyt opin taas arvostamaan mun työtä, sitä että viikonloppuna kello soi 6.15 töihin ja pyöräilen 5 km vanhainkodille/terkkarille ja aina koulun jälkeen menen pariksi tuntia töihin ennen salia/kavereita. Ei se työnsaanti olekkaan niin helppoa, nyt opin taas arvostamaan ja lopetan turhan valituksen, kun ei aina jaksaisi herätä lauantaina 6.15 töihin. Kaikilla ei ole edes sitä yhtä lauantaita töitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, arvostan kyllä tosi paljon sitä kuinka ahkera oot ja kuinka paljon töitä teet! Itsestäni EI olisi lähihoitajaksi ja musta on ehdottoman hienoa et täältä löytyy ihmisiä jotka pystyy tekemään niinkin arvokasta työtä :)

      Kolikolla on myöskin AINA kääntöpuolensa ja todellakin ymmärrän jos et aina jaksaisi herätä töihin tai jos välillä ihmettelet, mitä ne työttömät oikein valittaa. Toi et työskentelee neljässä paikassa samaan aikaan vaatii kyllä paljon. Kyllä se työntekokin on rankkaa, vaikka tekstini kuvaakin vain työttömän työnhakijan tilannetta!

      Hienoo ja ihana kuulla kuitenkin et tää teksti sai sut ajattelemaan asiaa myös toiselta kantilta ja saat mahdollisesti lisää motivaatiota ja arvostusta sun työtä kohtaan :)<3

      Kiitos paljon kommentista ja erittäin paljon tsemppiä töihin! Vaikka edelleen koen, että nurmikko on vihreämpää aidan toisella puolen, ymmärrän paremmin kuin hyvin miksei aina jaksa. Arvostan sua ja työtäsi!

      Poista
  26. Anonyymi18.24

    Moi!
    Mun on monta kertaa pitänyt kysellä, että mitä sun elämään oikeesti kuuluu, mutta kommentilla tuntuu vähän hölmöltä kysyy... Kurjaa kuulla, että sun tilanne on toi, mutta ihan varmasti se vielä muuttuu! Itellä ei oikein työnhakuun oo antaa neuvoja, mutta kannattaa keskittyy 100%:sesti sit pääsykokeisiin ja niihin lukemiseen kun on mahdollista (tän oot ehkä jo kyllä tajunnut :D) :) Se opiskelu tuntuu sit sata kertaa mielekkäämmältä kun oot kokenut elämän aikana muutakin kun sitä pelkkää lukemista :)

    Mulla on muutama kaverinkaveri, jotka asuu yhteisessä soluasunnossa ja makoilee päivät pitkät rahoilla, joita ammattiliitto maksaa niille kun ne on irtisanottu työpaikasta... Kyseessä on siis 20-vuotiaat ihmiset, jotka on käyny lukion mutta ei vaan halua hakea töitä, koska tuella pärjää paremmin. Sama juttu opiskelun kanssa: ei viitsitä hakee opiskeleen kun sillon sen rahan eteen täytys tehä jotakin muuta kun kävellä jääkaapille ja pelata codia... Ottaa jotenkin niin paljon päähän tommoset ihmiset, joten tekee hyvää lukea kirjotus joltakulta, joka oikeesti tekee kaikkensa sen työttömyyden lopettamiseks! Tsemppiä sulle ihan hirveesti niin työnhaun kuin opiskelemaan hakemisenkin suhteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka :)!

      Hah ihana<3! Ei mulle ihan niin surkeeta kuulu kuin mitä teksti ehkä antaa olettaa :) Oon sen tarkoituksella kirjottanut kärjistetysti, mutta tottakai fiilikset mitkä siitä kumpuaa on aitoja. Kirjoitin tekstin sen jälkeen kun olin itkenyt puoli tuntia ja halusin avata ajatuksiani. Jos työttömyyttä ei lasketa niin kaikki sujuu oikein oikein hyvin :) Valoa tunnelin päässä alkaa myös näkyä, sillä sain harjoittelupaikan ja jos kaikki menee niin kuin pitääkin niin töitä saattaa olla tarjolla ensi syksyksi asti! Kerron lisää täällä blogin puolella sitten jos tilanne muuttuu ja vihdoin onni suosii muakin :>

      Pääsykokeisiin juu ehdottomasti haluan panostaa niin paljon kuin vaan pystyn! Tosin töitäkin haluaisin tehdä siinä samalla. Unelmoinkin jo siitä, kuinka kotiin saapuisi paksu kirje ja voisi iloita sitä, että kaikki oli sen lukemisen arvoista :D<3

      Juu näitä on, ketkä siis ei halua töihin. Ammattiliitosta saa todnäk ihan hyvinkin rahaa, mutta kyllä nekin rahat jossain vaiheessa loppuvat ja tässähän ois kuitenkin hyvää aikaa etsiä itselleen työpaikka ja laittaa ne rahat vaikka säästöön jotain kivaa varten.

      Kiitos superihanasta kommentista <3! :-*

      Poista
  27. mulla on ollut aivan samanlaisia fiiliksiä! :/ ulkonäköön ei jaksanut panostaa, kun ei tullut lähdettyä kotoa mihinkään ja olo oli ahdistunut ja turhautunut. rahaa ei juurikaan ollut mihinkään ylimääräiseen ja tuntui, että seinät kaatuvat kotona ollessa päälle. kolme kuukautta meni ja sitten löysin onneksi kokoaikaisen työn. :) tsemppiä työharjoitteluun ja toivottavasti saat sieltä töitä harjoittelun päätyttyä!!<3 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttua on, ikävä kyllä :( Toivottavasti ei kauaa! Upeeta et löysit kokoaikaisen työn ja pääsit pois työttömänä olemisesta :)! Kiitos paljon tsempeistä, toivon todella kans et saisin sen työpaikan - olis niin mahtavaa<3!

      PS. Sun blogi on ihana<3

      Poista
  28. Anonyymi21.36

    Pystyn niin samaistumaan sun tilanteeseen! Itellä oli sama homma pari vuotta sitte valmistumisen jälkeen. Työttömänä olin 4kk ja sen jälkeen työkkärin kautta työharjottelussa 5kk ja tein siis ihan kunnon töitä mutten saanut siitä palkkaa.. Olo oli toivoton ja masentunut kun jokasesta paikasta mihin haki tuli vaan sama vastaus että "valitettavasti et tällä kertaa tullut valituksi.." Monet kaverit&sukulaiset jakso kokoajan kysellä että joko oon saanu töitä ja se tuntu tosi pahalta. Kun olin sit tossa työharjottelussa ni ihmeteltiin sitä et miks teen palkatta töitä ku ihan yhtä hyvin voisin vaan olla kotonaki tekemättä yhtään mitään. Sitä ei tajua enne ku itte kokee sen , et millasta se on ku kaikki päivät vaa toistaa itseään eikä oo mitään järkevää tekemistä. Ja sain tolta harjottelu ajalta hyvää työkokemusta ja nyt oonki sitte ihan töissä kyseises paikassa. Eli loppuhyvin kaikki hyvin :)

    Paljon tsemppiä sulle ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu harmillisen moni nuori on nimenomaan joutunut työttömäksi :( Inhottavaa! Tottakai ihana saada vertaistukea mut kauhistuttaa millaset ajat nykypäivänä on työmarkkinoilla.. Mulla vähän sama et sukulaisten kyselyt masentaa kun monet kerrat tulee aina sama vastaus, eli ''noh työtön olen edelleen''. Hyvä, että toi harjottelu poiki sitten hyvää työkokemusta ja lopulta jopa itse työpaikan :)! Mäkin toivon et harjottelun kautta saisin sen työpaikan ja voisin vihdoin päättää tän työttömyysjakson.

      Kiitos :)!

      Poista
  29. Anonyymi8.43

    Ettet vaan olisi hakenut liian vaativia työpaikkoja? Toivon, että sulla (ja mahdollisimman monella muullakin) on ymmärrys siitä, että lukion päästötodistus ei ole oikeutus yhtään minkäänlaiseen työpaikkaan. Siwan kassoille on halukkaita ja sopivia tekijöitä alan (liiketalouden pt, tradenomi, jopa tässä työllisyystilanteessa ekonomi) opiskelijoita ja valmistuneita, sekä ihan oikeaa työkokemustakin omaavia kortisto pullollaan. Miksi palkata ylioppilas kun samaan (lähes) rahaan saat ammattilaisen? Et kai hakisi koulutuksetta lähihoitajan tai parturi-kampaajankaan työtä, tai kuvitteletko, että ohittaisit hakujonossa ne, joilla tehtävään on koulutus omalla postiiivisella ja reippaalla asenteella? Ei ehkä paras esimerkki, mutta ymmärtänet pointin. Aikamoisessa tynnyrissä olet elänyt jos ihan muuten vaan jäät viettelemään välivuotta olettaen että töitä noin vaan ilmaantuu/saa. Nykyäänhän palkkaus tosiaan tapahtuu hyvin persoonalähtöisesti, joten te ylioppilaatkaan ette ole enää niin huonossa asemassa työmarkkinoilla kun pari vuotta sitten. Tsemppiä työnhakuun ja rutkasti onnea, sitä tarvitaan!
    Vinkiksi siis tosiaan vielä, että kannattaa ehkä lähteä liikkeelle hieman vähemmän koulutusta/työkokemusta vaativista paikoista- älä aliarvioi mitään työpaikkoja, kaikki ovat yhtä tärkeitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mielestäni :) Esimerkiksi juuri soittelin monet Hesburgerit ja Turun videovuokraamot läpi, mutta kaikkialla oli täyttä. Makuuniin olisin päässyt todennäköisesti harjoittelemaan, mutta olin vähän myöhässä liikenteessä kun tän vuoden alussa sinne otettiin jo yksi. Myös puhelinmyyjänä olin hetken aikaa, mutta se koko firma paljastui todella epäilyttäväksi (haastettu monet kerrat mm. oikeuteen) ja palkkaa en olisi sieltä tullut saamaan. Kokeiltu kuitenkin on, sillä eihän sitä tiedä vaikka ois ollu mun juttu. Ei kuitenkaan ollut.

      Totta, että mielummin palkataan amiksesta valmistunut, jolla on kokemusta kaupan alalta kuin ylioppilas. Mielestäni kauppaan voi silti hakea ihan ylioppilaatkin ja monet tekevät töitä juurikin opiskelujen ohella. Onneksi pääsin kuitenkin nyt yhteen kivaan kauppaan harjoitteluun ja jos kaikki menee hyvin niin töitä on tiedossa ensi syksyyn asti :)

      ''Aikamoisessa tynnyrissä olet elänyt jos ihan muuten vaan jäät viettelemään välivuotta olettaen että töitä noin vaan ilmaantuu/saa.'' <- En jäänyt ''muuten vaan'' viettelemään välivuotta vaan halusin nimenomaan keskittyä työpaikan löytämiseen, Turkuun tutustumiseen ja siihen, että keksin mitä todella haluan opiskella. 2014 alussa se oli todella epäselvää, enkä halunnut mennä kouluun vaan menemisen ilosta. En myöskään olettanut, että töitä mulle tupsahtaa tosta noin vaan, mutta kuten tekstissä kirjoitinkin, se oli mun toive/suunnitelma välivuodelle. Myöskin siitä kirjoitin, kuinka mulle tuli yllätyksenä, että töitä on niin vaikea saada. Tottakai tiesin, että haastavaa se on, mutten uskonut et vaikka kuinka ahkera on niin se ei riitä. Tosin nyt tilanne on eri kun näyttää vihdoin valoisalta ja se työpaikka sieltä hyvin todennäköisesti aukeaa :)

      Kiitos tsempeistä! :) Olen juurikin miettinyt kurssilla ollessani esimerkiksi siivousta, mutta tultiin ohjaajan kanssa siihen tulokseen et etin pääsääntöisesti kaupan alan töitä. Ja sieltä sitten tärppäsikin :>

      Poista
  30. Anonyymi20.27

    Tuttua juttua. Itse olen lähihoitaja ja nyt jäin 2 vuoden jälkeen työttömäksi. Sijaisuuksia teen välillä, mutta niillä ei elä.. Töitä ei tunnu olevan, kun säästetään jne.. Mutta hoitoala kaan ei ole enään varma työllistyminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nykyään ei voi mistään ammatista luvata et sais 100% varmuudella töitä.. Aika outoa kyllä koska lähihoitajista on huutava pula! :( Tsemppiä!

      Poista
    2. Anonyymi15.52

      Mutta mieluummin työ stressi (voit saada sairaslomaa) kuin työttömän stressi... Mutta lähihoitajia kouluttautuu niiiin paljon, että kaikille ei riitä paikkoja. Itse tein hoitotyötä 2 vuotta, 1 vuoden olin Malesiassa. Vuoden aikana, suurin osa paikoista meni ja nyt on vaikea saada jalkaa oven väliin. Toisaalta jos muuttaisin 200km päähän töitä olisi,, mutta muuttaminen ei kiinnostaisi.:/ Sitten kun ihmiset puhuvat, että hoitajista on pula --> kouluttautuu lisää+ työkkäri tuputtaa lähäreiksi kaikkia jotka osaa puhua ja on selviä päästään....

      -Ano joka kirjoitti edellisen tekstin :)

      Poista
    3. Joo toi on totta et kun on ihan yleisessä tiedossa et lähihoitajista on huutava pula niin sitten ihmiset myös kouluttautuu sille alalle yhä enemmän ja enemmän! Se on ikävä fakta, et niitä työpaikkoja on rajallisesti ja nykyään missään alalla ei ole varmaa et työllistyy.. :( Ymmärrän paremmin kun hyvin et muutto 200km päähän ei oikeen innosta.. Mä muutin Raumalta Turkuun ja tää vähän yli tunnin matka kotikotiin tuntuu jo aika pitkältä :D

      Toivottavasti pian nappaa ja saat pitkäaikaisen työpaikan :)!

      Poista
  31. Anonyymi0.39

    hellou! :) stalkkailin vähän kommentteja ja tosi kiva juttu jos vihdoin saat työpaikan syksyyn asti ja eihän sitä koskaan tiedä jos saisitkin jatkaa vielä pidempään:) ite valmistuin 2012 amiksesta ja mulla oli just ennen valmistumista vielä 4 viikon työharjottelu (jota ei alun perin ees pitäny olla, en ollu yhtään innoissani ku sain kuulla tästä :D) no, paikka tuntu heti tosi mukavalta ja tykkäsin tosi paljon, ja mikä oudointa, puolessa välissä harjottelua mun työharjottelun pomo kysy multa et haluisinko tulla viel kesäks töihin. Olin ite sitä miettinykkin et olis tosi kiva juttu päästä sinne viel kesäks. Oletin kokoajan et lopetan elokuun aikoihin koska silloin yleensä kesätyöntekijöiden työt loppuu. Sit kuitenkin multa kysyttiin vielä et haluunko tehdä vuoroja silloin tällöin jos joku on saikulla yms ja tähänkin siis suostuin, koska en ollu viel katellu muitakaan työpaikkoi. Ja tänä päivänä voin sanoo et vähän "venähti" se kesätyö, oon nimittäin samassa paikassa vieläkin töissä ja mulla on ollu paljon enemmän vuoroja tän n. kahen vuoden aikana ku mitä ikinä kuvittelin. :D ja sinä vuonna ku valmistuin, mulla ei ollu minkäänlaista tietoa tulevaisuudesta ennen tota harjottelupaikkaa :) enää toi työpaikka ei tosin tunnu Siltä "unelmatyöpaikalta" mut esim taas tän sun teksin ansiosta osaan arvostaa työpaikkaani paljon enemmän.. kaikkea hyvää sulle ja anteeksi pitkä viesti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa :)!
      Niin on, toivottavasti kaikki menee nyt hyvin ja harjoittelujakson jälkeenkin saan olla siellä ja toivottavasti mahdollisimman pitkään :)
      Haha eikä, tosi hienoa :D!! Kyllä kannattaa tilaisuuksiin aina tarttua kun niistä voi poikia pitkiäkin työsuhteita :) Kuulin kerran et joku oli mennyt päiväksi tuuraamaan johonkin telakalle tms ja saanutu sitä kautta ihan oikeen duunipaikan!

      Mut hei tää viesti tsemppas hirveesti, sillä koskaan ei oikeesti tiedä mitä voi tapahtua :) Tosi hienoo! Ja turhaan pahoittelet pitkää viestiä, tää on bloggaamisessa nimenomaan parasta kun saa kommentteja ja vastata niihin :)

      Kaikkee hyvää sullekin <3!

      Poista
  32. Ymmärrän niin hyvin! Itse oon ollu samassa tilanteessa, ja se että miksi oon hetkeksi vapautettu tuosta työn hakemisen tuskasta on se, kun opiskelen täyttä päivää. Jotenkin sekin helpottaa, kun ei vielä tarvi stressata sitä, kun tietää millasta se sitten on. Sen tietää kyllä, ettei itsessä mitään vikaa oo, vaan tänä päivänä se seula on vaan niin tiukka mistä pääsee läpi. Työpaikka ei todellakaan oo mikään itsestäänselvyys tänäpäivänä, ei ees määräaikainen tai osa-aikainenkaan soppari!
    Toivon sulle kaikkea hyvää, toivottavasti asiat kirkastuu ♥ Ja kirkastuuhan ne jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoo et oot päässy pois tästä tilanteesta! Opiskelu on tosi jees ja ehdottomasti mullakin se todellinen päämäärä :) Ja joo totta, pitäis asennoitua nimenomaan noin ettei itsessä oo mitään vikaa. Työmarkkinat on vaan suoraan sanottuna tosi perseestä tällä hetkellä :/

      Kiitos paljon ♥! :) Onneksi nyt näyttää jo paremmalta :>

      Poista
  33. Anonyymi10.35

    Voi enni <3 laitoinsyksyllä sulle viestiä mun tilanteesta kun olin työttömänä enkä opiskellu, olin tosi ahdistunu koko tilanteesta ku makasin vaa kotona, mut sainsulta sillon niin ihanan tsemppaus viestin ! Mulle tuli heti parempi fiilis ja aloin uskoo enemmän itteeni. Ja niinhän siinä sitten kävi että sain tossa viikko sitten työpaikan! Suuri taakka on tippunu mun harteilta ja oon onnellinen, myös sä ansaitset kiitoksen tästä,koska sä olit oikeesti ainoo ihminen kuka myös tsemppas, edes mun perhe tai kaverit ei tuntunu ymmärtävän mun tilannetta... mutta sä ymmärsit kiitos siitä <3 mä toivon sulle onnee, kyl se duuni sullekin vielä löytyy, sä niin ansaitsisit sen! Kaikella on tarkotus. Ja pisteet vielä siitä kun jaksat vastata jokaiseen kommenttiin ajatuksella :)

    Milla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et tiedäkään kuinka hyvä mieli mulle tuli tästä kommentista, kiitos ♥!! Onnee tosi tosi paljon työpaikan johdosta, oot varmasti sen ansainnut :)!! Ihana kuulla näitä et joku on päässyt pois tästä kinkkisestä tilanteesta, sillä se tsemppaa samalla itteäänkin ja tulee sellanen fiilis et toivoa on. Oon tosi onnellinen jos oon pystynyt tsemppaamaan sua vaikeina aikoina ja nyt tulevaisuus näyttää kirkkaammalta :) Kiitos hurjasti kommentista ja ONNEA vielä kerran ihana ♥!

      Poista
  34. Anonyymi17.12

    Ihan mahtava kirjotus! Minä, niinkuin moni muukin, on ollu samassa tilanteessa. Toivon sulle kaikkea hyvää ja voimia työnhakuun :)

    VastaaPoista
  35. Itse valmistuin viime toukokuussa ja muistan miten aina koulussa hollattiin että ei teiltä ainakaan työt lopu, no.... Oon ollu marraskuusta asti työtön, asun yksin ja oon saanut tähän mennessä 189€ yhteensä käteen, soitin liitolle ja kysyin et meneekö tämä nyt ihan oikein mutta kuulemma menee eli mulla on ei oo kyllä taaskaan mitään hyvää sanottavaa yhteiskunnan toiminnasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, todella ikävä kuulla :((! 189e on kyllä todella surkea määrä rahaa. Paljon tsemppiä sulle, toivottavasti tilanne paranee mahdollisimman pian<3

      Poista
  36. Anonyymi14.53

    Moikka Enni !

    Löysin blogis ja juuri tämän postauksen ihan sattumalta. Ihanan rehellistä tekstiä ja voin niin samaistua sun tilanteeseen. Yks firma jätti muhun syvän arven, kun koeaikana mulle, joka oon aina ollu tosi tunnollinen, sanottiin yhtäkkiä, että tää oli tässä. Rankin ja ahdistavin työ on todellakin työnhaku.

    Tsemppii sulle !

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥!